Skip to main content

Nisan 2022

Yazar: 15 Nisan 2022AYDABİR

Merhaba,

Bu ayki konumuz yönetim kurullarının eğitimi.

Bir yönetim kurulunun iki boyutta kendisini sürekli geliştirmesi / eğitmesi şart:

  1. Kurumun Faaliyet Alanı
  2. Yönetişim / İlkeli Temsil Alanı

Kurumlarımızın faaliyet alanı konusunda kendimizi geliştirir / eğitirken aşağıdaki hususları göz önünde bulundurabiliriz:

  1. Dünyadaki gelişmelere / benzer kurumlara dair bilgilenme
  2. Ülkemizdeki gelişmelere / benzer kurumlara dair bilgilenme
  3. Demografik gelecek senaryolarına dair bilgilenme
  4. Her kurum üzerinde etkisi olabilecek (iklim / savaş vb.) konulara ilişkin gelecek senaryolarına dair bilgilenme
  5. Kurumu ilgilendiren yasal alan / mevzuata dair bilgilenme

Yönetişim alanında eğer spesifik bir metodoloji uyguluyorsanız önceliğiniz bu konuda mükemmelleşmek olmalı. Eğer -ülkemizdeki STK’ların neredeyse tamamı gibi- uyguladığınız belirli bir yönetişim metodolojisi yoksa o zaman bu başlık altındaki temel konulara ve kaynaklara zaman ayırmanızı hararetle öneriyorum. İki önceki Aydabir’in de konusu olan “Yönetici Değişikliği” ilk tartışma için ilginç bir başlık olabilir. Veya “Yönetim Kurulunda Çıkar Çatışmalarını Çözümlemek”, “Etkin Toplantılar” gibi alt başlıkları çeşitlendirebilir ve yönetim kurulunuzda keyifle (!) tartışabilirsiniz.

Her kurumun toplantı sıklığı ve gündem yoğunluğu doğal olarak farklı. TÜSEV’den bir örnek vermem gerekirse, her yıl yaptığımız iki saatlik altı “olağan” toplantının ilk 45 dakikasını “eğitim”e ayırıyoruz. Geçtiğimiz Aralık ayındaki toplantımızda enflasyon / devalüasyon / bütçe konusundaki derin tartışmalar eğitime ayırdığımız zamanı biraz sorgulatsa da genel olarak bu uygulamadan memnun olduğumuzu söyleyebilirim. TÜSEV’deki konu başlıklarımız şu şekilde:

  1. (Şubat)          İlkeli Temsil ve Tesir İddiası Eğitim Planı
  2. (Nisan)          Üçüncü Sektör Ulusal Sunum
  3. (Haziran)      Demografik Sunum
  4. (Eylül)           İlkeli Temsil Sunum
  5. (Ekim)           Üçüncü Sektör Tematik Sunum
  6. (Aralık)          Üçüncü Sektör Global Sunum

Üyelerinizin okuma / öğrenme iştahı ortalamanın üstünde ise, ki bu çok şanslısınız / azınlıktasınız anlamına gelir, eğitim faaliyetlerinizi toplantıların dışına da yayabilirsiniz. Bunu yapmanın en güzel yöntemlerinden birisi yönetim kurulunu çeşitli yayınlarla “beslemek”. Faaliyet alanınıza dair ilgi çekici bir makaleyi veya sivil toplum alanında güncel bir yayını paylaşmak -ve okunması konusunda teşvik edici olmak- yönetim kurulunuzun yalnızca bilgi seviyesini değil motivasyonunu da artırabilir.

Ocak ayındaki yazımda “Nuh’un Gemisi Yönetim Kurulları”ndan bahsetmiş ve üye seçerken kişilerin yönetişim alanındaki uzmanlığı / başarısına değil kendi alanlarındaki başarılarına baktığımızı söylemiştim. Kendimi tekrar etme pahasına şunu belirtmeme izin verin: Vakıf ve derneklerimize yönetim kurulu üyesi seçerken kullandığımız kriterler yanlış / yetersiz / eskimiş kriterler. Bu durumu değiştirmek -en azından kısa vadede- hiç kolay değil. O zaman elimizdeki kadroyu en etkin bir şekilde güçlendirmemiz şart.

Aklıma efsane yönetmen John Huston’ın 1981 yapımı Zafere Kaçış (Escape to Victory) filmi geliyor. İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi subayları tarafından müttefikleri aşağılamak için düzenlenen bir futbol maçının inat, azim ve doğru liderlikle tam aksi yönde bir sonuç vermesiyle konumuz arasında nasıl bir ilgi kurduğumu sorgulayabilirsiniz. Çoğu yönetim kurulunun mayasında “zafere kaçabilmek” için gerekli malzemenin mevcut olduğuna inanmak istiyorum. Yukarıda da söylediğim gibi bu tek başına yeterli değil; inatçı ve azimli olmalıyız…. Ve doğru liderliği de hep birlikte üstlenmeliyiz…

Mayıs ayında görüşmek üzere…